SPACE PLANNING & MODERN DESIGN REVITILIZES MASTER BATH

DSCN4846

EXISTING BATHROOM:   The owners of this home in the Springmill Crossing subdivision in Carmel had lived with their master bathroom for 24 years. “We decided to remodel our dated master bathroom after we identified a mold issue behind the shower tiles. In addition, our youngest child is a senior this year and we plan to eventually downsize. Knowing that the bathroom needed updated for resale, we decided to remodel the whole space so we can enjoy it until that day finally comes.”

DSCN4833

ELIMINATING LARGE GARDEN TUB: Eliminating wasted space was a goal for the project. “The master bath had a really bad set up. The only purpose the large garden tub served was to collect dust. We never used it and it took up too much space. In addition, the enclosed toilet & shower room also made the bathroom feel cramped.” The homeowners opted to remove the garden tub & reconfigure the bathroom layout to make it more functional.

WhonPhoto_Case-Minnick003-website

SPACE PLANNING: The shower was relocated from the enclosed room to the previous garden tub area. The wall separating the toilet room and main bath was removed to open up the space to the rest of the bathroom. A new half wall was framed by the toilet for privacy and a linen closet was installed for added storage. As a result, the bathroom not only functions better for the homeowners, but feels much more open and bright with the added natural light from the window above the toilet.

WhonPhoto_Case-Minnick002-website

COORDINATING FINISHES: “After years of scouring through endless inspirational photos, we ended up with a Pottery Barn type vision for our dream bathroom. We had already purchased the vanity from Pottery Barn and sought the help from our designer to select finishes to complete the final look.” New vanity light fixtures in a chrome finish were installed to coordinate with the salvaged mirrors, glass shelves and towel bars. The Madison Silver 12 x 24-inch floor tile was chosen to compliment the vanity and shower tiles.

WhonPhoto_Case-Minnick009-website

Using a combination of coordinating tiles set the shower apart from the rest of the bathroom. The shower Hall Blanco 20 x 50cm tile was chosen for the shower wall, Coral Springs Mix tile was used for the shower accent band and niche and the Light Grey Broken mosaic tile was selected for the shower pan. To finalize the desired look, a fresh coat of Sherwin Williams “Mindful Gray” was applied to the walls.

WhonPhoto_Case-Minnick001-website

FINAL RESULT: Removing the existing tub and decking left room for the expanded shower. Although the overall footprint was not expanded, the room felt much more spacious with the reconfiguration. “We love the openness of the bathroom the most. The natural light makes the space feel so much bigger and airy.”

Are you ready to turn your dated bathroom into your dream space? Let us help you turn those dreams into reality. Send us an email, or give us a call at 317-846-2600.

 

Cool Off Under Your Own Breezy Covered Porch

 

DSCN8472ORIGINAL DECK/PATIO: This home, located in the Village of West Clay in West Carmel, was built in 2005. Although the original brick surround patio was beautiful, it was practically unusable due to the intense evening sun. “We host Sunday family dinners every week for our family and we grew tired of having a patio that we could never entertain on. After living in our forever home for eight years, we decided to add on a large screened porch so we could finally enjoy the outdoors without being subjected to the heat.”

DESIGN GOALS: The homeowners were prepared with a list of goals for their new porch including: creating an open-air covered porch that is cohesive with the rest of the home, retaining the grand view of the backyard from the front entry, and adding a dual-sided fireplace with a mounted TV with a direct sightline to their kitchen. To achieve these goals, several design elements were included to create the homeowner’s dream porch.

WhonPhoto_Case-Sanfrey009-website

EXTERIOR FINISH: Tying in with the existing garage gable end and rooflines, the porch structure was framed over the extended aggregate patio to support a cathedral ceiling, custom made screened doors and windows. The elevated cathedral ceiling not only gives the room a grand appearance, but also retains the view to the backyard from the front entry. The exterior was finished with cedar siding and trim and was then painted to match the home’s existing paint color.

WhonPhoto_Case-Sanfrey011-website

FIREPLACE DETAILS: The fireplace was one of the major focal points of the entire addition. The fireplace was constructed using stone veneer in an “Autumn Sunburst Ashlar” color and angled with a straight sightline into the kitchen. The interior fireplace wall included a 6” recess that was perfectly sized for their mounted television. To give the homeowner’s the desired dual-sided look, two fireboxes with separate flues were installed on the interior and exterior, which prevents bugs from crawling inside. A limestone hearth was installed to complete the final look of the fireplace.

WhonPhoto---Sanfrey-2-website

INTERIOR DETAILS: After the windows and screened door were installed, new casings were installed that matched perfectly with the existing family room. Motorized retractable screens were also installed to give the homeowners the desired open-air concept. A double fan with woven bamboo blades was installed in the ceiling along with coordinating wall sconces and carriage lights in an oil-rubbed bronze finish.

WhonPhoto_Case-Sanfrey003-website

FINAL RESULT: “Our favorite part of having the new porch is being able to open the interior of our home up to the outdoors. Our house finally feels more airy and breezy.”

Follow CaseIndy on HouzzTwitter, Facebook and Pinterest for more inspiring ideas and helpful tips!

 

Case Basement Project: Wet Bar Transformation

DSCN1718

EXISTING SPACE:  Located in the Village of West Clay, the original lower level wet bar area was a less than ideal space to hangout as a family. While the homeowners wanted a space to accommodate their family of ten, they also wanted a dedicated area to responsibly display and store adult beverages. Although the original wet bar cabinetry was in good condition, it did not reflect the homeowners’ style nor did it have the proper mechanisms to lock away opened bottles.

Bar_01

UPGRADED WETBAR: After the existing cabinets were painted white, clever cosmetic modifications were incorporated into the final design of the cabinets. The original wine rack was raised to a higher height and a new stainless steel rack was installed to both store and display decorative stemware. Crown molding was then added to the design of the upper cabinets – further enhancing the look of the cabinets. A 6” deep pullout drawer was added to the left base cabinet and a brushed nickel lock was installed in the cabinet door to properly secure the couple’s liquor. The new “Tropic Brown” granite countertop, Jenn-Air beverage fridge, brushed nickel Moen faucet and glass/slate tile backsplash dramatically improved the final look of the wet bar.

Bar_02

RAISED LEDGE & ISLAND: To open the bar area to the adjoining rooms, the original half wall was removed and a raised ledge with decorative load-bearing columns were installed. In order to fit eight chairs around the new island, new cabinets with “Vecchio” glass fronts were added on the opposite side of the newly designed raised ledge. To maximize seating space, the homeowners opted to forgo decorative corbels supports and instead use flush metal bracket supports for the granite overhang. To add visual interest, molding was installed around the perimeter of the island and was then painted white to match the finish of the wet bar.

Bar_10

FINISHING DETAILS: An abundant amount of lighting was incorporated in the final design of the bar area. To illuminate the wet bar, LED tape light under-cabinet lighting was installed under the upper cabinets. A Kichler “Triad” Chandelier in an Oiled Rubbed Bronze finish with dual upward and downward facing lighting was hung over the island. Recessed can lights and a coordinating Kichler flush-mount light were in the ceiling of the bar area. 18 x 18 multi-color porcelain tile was installed in the bar area and new carpeting in a “Hazy” color was installed throughout the entire lower level.

FINAL RESULT: “We absolutely love how the space turned out and particularly love the tile backsplash and the chandelier above the island. With having a large family, we are so excited to have a space in our home where we can all hang out as a family.”